14.3 Η συμπεριφορά σε ατύχημα που εμπλέκεσθε.

Σε περίπτωση άμεσης εμπλοκής σας σε ατύχημα, όταν υπάρχουν μόνον υλικές ζημιές, οφείλετε:

— Να ελευθερώσετε το οδόστρωμα, ώστε να μην διαταράξετε την κυκλοφορία, να σβήστε τον κινητήρα και να αποφασίσετε, εάν χρειάζεται, να προειδοποιήσετε τους υπόλοιπους οδηγούς για το εμπόδιο, εφ’ όσον βρίσκεσθε σε επαρχιακό δρόμο ή σε αυτοκινητόδρομο. Αν έχετε μόλις διασχίσει μια καμπύλη του δρόμου ή έχετε περάσει την κορυφή ενός λόφου ή εάν είναι βράδυ, ένα προειδοποιητικό τρίγωνο, με το οποίο, σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. (άρθρο 81 παράγραφος 16), οφείλετε να είσθε εφοδιασμένοι, θα είναι πολύ χρήσιμο για τους άλλους οδηγούς. Σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας ή σε αυτοκινητόδρομο τοποθετείτε το τρίγωνο σε απόσταση τουλάχιστον 100 m από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου σας. Σε οποιονδήποτε άλλον δρόμο εκτός κατοικημένων περιοχών πρέπει το τρίγωνο να τοποθετηθεί στα 50 m τουλάχιστον από το αυτοκίνητο, ενώ σε κατοικημένη περιοχή τουλάχιστον στα 20 m αλλά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχει τοποθετηθεί σωστά ώστε να γίνει αντιληπτό εγκαίρως. Αν το ατύχημα έγινε μετά από μια στροφή του δρόμου και σε μικρή απόσταση από την έξοδό της, για να προειδοποιήσετε σωστά για το ατύχημα, πρέπει να τοποθετήσετε το τρίγωνο πριν από την καμπύλη του δρόμου. Χρησιμοποιήστε επίσης τα προειδοποιητικά φώτα έκτακτης ανάγκης (αλάρμ) του αυτοκινήτου.

— Να ανταλλάξετε τα στοιχεία των ταυτοτήτων σας και των ασφαλειών των οχημάτων σας και κάθε χρήσιμη πληροφορία σχετική με τα οχήματά σας με τον οδηγό του άλλου οχήματος. Είναι ανώφελο να εκνευρισθείτε και είναι προτιμότερο να κρατήσετε την ψυχραιμία σας, για να διευθετήσετε γρήγορα αυτήν την αναγκαία τυπική υποχρέωση.

Προσπαθήστε να σημειώσετε πιθανούς μάρτυρες. Στην περίπτωση που κάποιος προσφέρθηκε εθελοντικά να παρασθεί ως μάρτυρας, πάρτε τα στοιχεία του. Τηλεφωνήστε στην Αστυνομία αν αυτό είναι απαραίτητο. Για λόγους που σχετίζονται με την ασφαλιστική σας κάλυψη βεβαιωθείτε ότι έχετε καταγράψει τα πάντα.

Πρέπει να πάρετε τα παρακάτω στοιχεία από τον άλλον οδηγό:

— Όνομα, διεύθυνση και αριθμό τηλεφώνου.

— Τύπο αυτοκινήτου και αριθμό κυκλοφορίας.

— Ασφαλιστικά στοιχεία (επωνυμία της ασφαλιστικής εταιρείας που καλύπτει το όχημα, τη διεύθυνσή της, τον ασφαλιστικό πράκτορα κλπ.).

— Θυμηθείτε να ελέγξετε αν ο οδηγός είναι ο ιδιοκτήτης του οχήματος ή όχι. Σε περίπτωση που είναι άλλος ο ιδιοκτήτης ζητήστε τα στοιχεία του ιδιοκτήτη.

Επίσης θα πρέπει να κρατήσετε σημειώσεις για:

— Ζημιές σε οχήματα και τραυματίες.

— Οδικές και καιρικές συνθήκες την ώρα του ατυχήματος.

— Στοιχεία των άλλων οχημάτων που εμπλέκονται στο ατύχημα όπως το χρώμα, την κατάσταση, εάν φώτα ή φλας ήταν αναμμένα κλπ.

— Τα στοιχεία των αστυνομικών που ασχολήθηκαν με το ατύχημα.

Αν τύχει να έχετε μια φωτογραφική μηχανή μαζί σας, οι φωτογραφίες μπορεί να είναι χρήσιμες. Θα μπορούσατε επίσης να σχεδιάσετε ένα σχεδιάγραμμα, που να δείχνει τη διεύθυνση της πορείας των εμπλεκομένων οχημάτων, πιθανά ονόματα οδών, όρια ταχύτητας, ίχνη ολισθήσεως στο οδόστρωμα κλπ.

Αν η ασφαλιστική σας εταιρεία πρόκειται να καλύψει όλη τη δαπάνη, τότε θα σας ζητήσουν να τους δώσετε όσο περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για το συμβάν. Στοιχεία όπως οι καιρικές συνθήκες ή εάν κάποιο άλλο όχημα έδινε σήμα την κατάλληλη στιγμή, είναι όλα κρίσιμα για τον καθορισμό του αποτελέσματος της ασφαλιστικής έρευνας. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν πολλοί ελαφρυντικοί παράγοντες για να σκεφθείτε και, ανεξάρτητα του πόσο ένοχος νοιώθετε προσωπικά για το ατύχημα, μπορεί στην πραγματικότητα να μην είσθε υπαίτιος.

Ιδιαίτερη σημασία έχει να θυμάσθε ότι μπορεί, λόγω του ατυχήματος, να έχετε υποστεί κάποιο σοκ. Έτσι, ακόμα και αν δεν έχετε τραυματισθεί, σκεφθείτε να πάτε στο νοσοκομείο να σας εξετάσουν.

Εάν ο άλλος οδηγός αρνείται να σας δώσει τα στοιχεία του, τότε καλέστε την Τροχαία ή την Αστυνομία. Οι αστυνομικοί θα φροντίσουν να γίνει η ανταλλαγή των στοιχείων και να επισημανθεί η περιοχή του ατυχήματος. Μπορεί να χρειασθεί να κάνετε μία δήλωση στην Αστυ-νομία, ώστε να καταγραφεί το περιστατικό. Δεν είναι αναγκαίο να κάνετε τη δήλωση αμέσως. Μπορεί να προτιμήσετε να τη συντάξετε με προσοχή και να την καταθέσετε στο Τμήμα αργότερα. Σε αυτή την περίπτωση κρατήστε ένα αντίγραφο και το αποδεικτικό της καταθέσεως.