13.4 Η ετοιμότητα και η επαγρύπνηση.

Η ετοιμότητα είναι ανάλογη με την κατάσταση επαγρυπνήσεώς σας. Είναι η ικανότητα του οδηγού να αντιδρά στις πληροφορίες που δέχεται από το περιβάλλον.

Θα πρέπει πάντοτε να έχετε στο μυαλό σας ότι, ακόμη και αν εσείς βρίσκεσθε σε άριστη φυσική κατάσταση, δεν ισχύει το ίδιο για τον οδηγό του οχήματος που ακολουθείτε ή του οχήματος που σας προσπερνά.

Οφείλετε επίσης να γνωρίζετε ότι η ετοιμότητά σας, όταν οδηγείτε, μειώνεται από ορισμένους παράγοντες, τους οποίους θα πρέπει να αναγνωρίζετε, ώστε να προσαρμόζετε την οδηγητική συμπεριφορά σας ανάλογα.

Οι κυριότεροι από αυτούς τους παράγοντες είναι η κούραση, οι δυνατές συγκινήσεις πριν ή κατά την οδήγησή σας (διαμάχες, χαρά, έγνοιες, θυμός), η μονοτονία (οδήγηση σε έρημο αυτοκινητόδρομο, κυρίως το βράδυ ή σε μια μεγάλη ευθεία), η καθημερινότητα (μια διαδρομή που την κάνετε τόσο συχνά ώστε δεν προσέχετε πια) και η απόσπαση της προσοχής ενώ οδηγείτε (ρύθμιση του ραδιοφώνου σας, φαγητό, ανάγνωση ενός χάρτη ή οδηγού δρόμων, το άναμμα τσιγάρου, η προσήλωση στο τοπίο που διασχίζετε, η ενεργή συμμετοχή σε κάποια συνομιλία με τους επιβάτες).